שלום,
אני מזמינה אתכם להגיע אל חגיגת האביב.
לפני שאתאר ואפרט את תכנית החגיגה, אני רוצה להודות מאד לסאלי ולבועז על היוזמה הברוכה שלהם, מפגש שנתי של קהילת ההתמקדות שאכן הפך לחגיגת האביב.
תודה ענקית לסאלי על כך שמחזיקה לאורך השנים את החזון של קהילת התמקדות תוססת ופעילה. סאלי עובדת על חגיגות אלו ללא פשרות ועם אמונה ואהבה רבה.
למי שמכיר את ההתמקדות, קשה אולי להבין עד כמה היא ראדיקאלית ובעלת איכויות נדירות. להיות חלק מקהילה שדוברת את השפה הזו, לחלוק עם אנשים נוספים את תפיסת העולם והערכים המיוחדים להתמקדות – זו ברכה.
התכנית של החגיגה הקרובה הינה עשירה מאד. דניאל גרוס ואני חילקנו את הסדנאות לכמה תחומים, על מנת להקל על ההתמצאות והבחירה לאיזו סדנא להצטרף. כמובן שניתן היה לחלק את התחומים אחרת, אך זו החלוקה שאנו מציעים:
התמקדות וקהילה
התמקדות במשפחה
התמקדות ומיניות
התמקדות וגוף
התמקדות ותנועה
כתיבה, ספרות, טקסט מהמקורות והתמקדות
התמקדות והגשמה עצמית
מפגש בין התמקדות לגישות נוספות
חקירה של התחושה המורגשת
אני רוצה לספר לכם מעט מה יהיה בכל סדנא. מאחר והמפגש הוא מפגש של הקהילה, נתחיל בתחום – התמקדות וקהילה:
יהודית פירסט מזכירה לנו כי אנו חיים בתוך מארג אנושי ובאינטראקציה מתמדת עם הסביבה ומזמינה אותנו לבדוק את התחושה המורגשת שלנו כלפי המילים "התמקדות חברתית" וכלפי האופן בו אנו מגיבים אל המרחב המשותף ואל יצירת קשר. יפעת אקשטיין טוענת כי כדי שיתקיים ריפוי אמיתי, אנו חייבים לצאת מהפרטי והאישי, אל המשותף והאוניברסאלי.
התמקדות במשפחה:
הקהילה הקטנה יותר בה אנו חיים הינה המשפחה. לילך בנימיני-קורש מזמינה אותנו להתמקד על האתגרים שיש לנו כהורים, על מנת שנדע להיות עם האתגר ולבוא עם ידע לצד קלילות וחיפוש. ענת גל און ואוי זוהר מתמקדות בבן / בת הזוג. ענת גלאון שואלת איך אנחנו מגיבים למה שעובר על בן הזוג וכיצד נוכל להביא את איכויות ההתמקדות למרחב הזוגי. אוי זוהר עוסקת במצבים של קונפליקט גבוה ובנושאים טיפוליים סבוכים.
התמקדות ומיניות:
מנושא הזוגיות נעבור אל מיניות – יסכה שומר מלמדת אותנו מה שמותיהם של האיברים האינטימיים בסנסקריט ובעברית קדומה, על מנת ללמד אותנו את שפת האינטימיות הקסומה, שמתאימה למיניות ולחיים בכלל. קטי קמחי מזמינה אותנו לעצור ולהתמקד בחוויה המינית ובהשפעה שיש לה על הגוף, על היצירתיות ועל האושר. זוהרה שלו מעיזה לקחת אותנו אל המחוזות האפלים והנוראים של הפגיעה המינית. סדנא זו תעסוק בפגיעה המינית בנשים, ובמנגנונים ההופכים את הנשים לאשמות. לסדנא זו יש היבט קהילתי-חברתי, משום שהאשה מתמודדת עם הפחדים שלה ועם הקשיים המציאותיים לגבי האופן בו החברה תקבל אותה לאחר הפגיעה.
התמקדות וגוף:
הסדנאות העוסקות בגוף, לוקחות אותנו למחוזות שונים – בועז יכין וחן עין הבר יזמינו אותנו להישאר פתוחים על מנת לקבל אינפורמציה משדה ההוויה המגולם בנו, דרך גישת wholebody focusing. שירה אליאס רוטר תמקד אותנו בנושא האכילה ותשאל אותנו – למה אנחנו רעבים באמת ועל אלו צרכים האוכל עונה לנו. גילה אמיר מזמינה אותנו להרגיש את הכאב הגופני ולהתייחס אליו כאל מורה דרך, שכדאי להקשיב לו. אפרת בנור תלמד אותנו לשלב מגע במהלך ההתמקדות, ולדעת לתרגם כאב ואי נוחות פיזי לרגש היוצר אותם.
התמקדות ותנועה:
בגוף אפשר לגעת – אך גם לאפשר לו לנוע. בחגיגה יהיו שלוש סדנאות שונות המחברות בין התמקדות לתנועה. איריס גלבוע תזמין אותנו, להעיר מקומות רדומים ומבנים בסיסיים בתוכנו על מנת להתרחב מעבר לידוע. רומה לוין מציעה לנו להפוך לזמינים ערוצי תקשורת נוספים עם הגוף – לא רק לתנועה, אלא גם לקול, לשירה, לקצב ולמנגינה. אצל סמדר ביטון כהן ודלית הראל אנו נרקוד ניה (NIA) – זה כיף גדול ואיננו מיועד לרקדנים בלבד. ניה מחברת בין רכות וההבעה שבמחול, בין העוצמה והדיוק שבאומנויות הלחימה, ובין ההקשבה לגוף מתורות הריפוי. הריקוד מכוון להקשבה, לגילוי עצמי ולשחרור של הגוף. סדנא נוספת שמחברת בין ההתמקדות לתנועה, מביאה אותנו אל התחום הבא:
כתיבה, ספרות, טקסט מהמקורות והתמקדות:
טליה הלקין, מחברת בין תנועה אך מוסיפה לתנועה כתיבה ועבודה עם חומרים ויזואליים. בסדנה זו נבחן כיצד כל אחד מהמרחבים האלו מהווה שער ייחודי לתהליך ההתמקדותי, וכיצד הדיאלוגים והחיבורים ביניהם עשויים ליצור שיפט משמעותי בתהליכי עומק רגשיים, כמו גם בתהליכי פיתוח רעיונות ופרוייקטים יצירתיים. אורית אילן תספר לנו מה יש בכתיבה שהוא כמו התמקדות? מה יש בהתמקדות שהוא כמו כתיבה? איך האחת יכולה להעמיק את השנייה? מה האחת מזמנת ומאפשרת בשביל השנייה? אירית טסל מזמינה אותנו למסע התמקדותי בעקבות ספרה של פמה צודרון כש"הדברים מתפרקים", על מנת שנתמקד ונדע איך לחבר ולהתחבר לאחר שהדברים התפרקו. מומלץ לקרוא את הספר, פשוט כי הוא טוב, איך ניתן להגיע לסדנא גם אם לא קראתם את הספר. שרית כהן לוקחת אותנו אל מדרשי חז"ל ואל התנ"ך, שם ניפגש עם ארבע דמויות -מפתח נשיות הנקראות גם 'ארבעת האימהות'. לכל אחת מהן גוון ואיכות ייחודית, אך יחד הן מטביעות חותם גנטי על התודעה הנשית – אימהית במסורת היהודית. בסדנא זו נגלה מה טמון שם עבורנו, ביחד עם עבודה בחומר ובאדמה.
התמקדות והגשמה עצמית:
ואם לא הגשמנו את עצמנו עד כה דרך הגוף והכתיבה, המיניות, הקהילה והמשפחה, יש לנו 5 סדנאות שעוסקות בהגשמה עצמית. סאלי תדמור מזמינה אותנו לקרוא את מפת המציאות. בסדנא זו נתמקד על קריאה נכונה של המציאות ועם האפשרות שלנו להיות מחוברים ולהשפיע. קרן שפלר מושקט אומרת כי לעסוק במה שאנו אוהבים וטובים בו ולהתפרנס בצורה מכובדת, זו שאיפת חיים לרבים מאיתנו. אבל, זה לא כל כך פשוט. בסדנא זו נתמקד על חזון עסקי, שיפור הישגים אישיים וכלכליים, וגיוס תמיכה לחלומות שלנו. ציפי ארליכמן תזמין אותנו לבדוק איך אני לוקח מקום לעצמי ? האם אני רוצה לקחת מקום ומשהו מונע מבעדי? אצל ראם קלנדרב נחקור ביחד מה עוזר לנו ליצור מצב רגשי מעודד עשייה ומי שירצה, יוכל לגבש לעצמו צעדים פרקטיים בדרך למטרתו. ראם עובד בכלים מעולם הפסיכולוגיה החיובית, האימון ההוליסטי, עולם המודעות העצמית וזה מעביר אותנו לתחום הבא –
מפגש בין התמקדות לגישות נוספות:
תטא הילינג היא שיטה טרנספורמטיבית המאפשרת ריפוי גופני ונפשי ויצירת מציאות רצויה באמצעות מצב תודעה המאפשר העלאת דפוסים מעכבים למודעות ועבודה במישור האנרגטי. איריס רדאי מחברת בין התטא הילינג להתמקדות. גבי מינצברג מספרת לנו כי שעור פלדנקרייז הוא כמו מעבדה – תוך תנועה בדרך לשיפור מיומנות או תפקוד מקשיבים לגוף, לתחושות, לרגשות ולמחשבות – מתבוננים בעצמנו. את האיכויות של פלדנקרייז גבי מחברת להתמקדות. ג'נט פלג רוצה ללמד אותנו להעביר את הפיקוד מהמוח ההישרדותי אל המוח החיובי, החלק המחובר לתבונה עמוקה, חקרנות, אמפתיה, וחדשנות, לפי עקרונות האינטליגנציה החיובית. חיים אנגלוביץ ידריך אותנו בעקרונות של הייעוץ ההדדי, וידבר על האפשרות של פורקן פיזי ורגשי, לחלקים "תוססים" שבנו, באופן מבוקר. ריה גינסר תרצה על נושא כאוב מאד – מחלת הסרטן, כאשר אחד מבני המשפחה לוקה במחלה. ההנחה היא שמדובר בחסימה, ולכן ריה תלמד אותנו על האפשרות לרפא את הסרטן ואת החסימה בו זמנית. ריה עובדת בכלים שונים, ביניהם "הקוד" של רונית גלפו, קוד הערבות ההדדית וספר הלימוד "קורס בניסים". ג'סיקה לשם ויהודית נבעה מזמינות אותנו לעולם המרתק של הארכיטיפים. בסדנא זו נעבוד עם ארבעה ארכטיפים ונראה איך כל אחד מהם מתחבר לתחושה המורגשת שלנו. הסדנא תשלב עבודה עם קלפי טארוט של אותם הארכטיפים. חגית ספנסר מזמינה אותנו למחוזות שהרבה מאיתנו מעדיפים לחמוק ממנו, או כפי שהיא אומרת – אחת התמות הפחות פופולריות בחיים שלנו: תימת האובדן, המוות, השתנות הדברים וסופיות החיים. הסדנה תציג את עקרונותיה של הגישה האקזיסטנציאליסטית, אשר תופשת את המוות כתמה מרכזית בהשפעתה על חיינו. חגית מצטטת את ארווין יאלום שאמר: "מבחינה פיסית המוות מכלה את האדם אך רעיון המוות מציל אותו". בעוד חגית עוסקת בסוף – אני עוסקת בהתחלה. אני (ירדן כרם) מזמינה אתכם להיפגש עם הפצע של הילד הפנימי. הפצע של הילד הפנימי הינו מצב תודעה שלנו, כמבוגרים. לאחר שנפגוש את הפצע, נתמקד על חוויה מיטיבה, חוויה שהיתה חסרה לילד, לפי גישת האקומי.
לאחר ששוטנו קצת במחוזות אחרים, אנו חוזרים אל ההתמקדות –
חקירה של התחושה המורגשת:
בתחום זה 11 סדנאות שונות. ליאורה בר נתן מפנה אותנו אל חמישה שערי גישה אל התחושה המורגשת: גוף, שכל, רגש, דמיון, ומערכת יחסים – שהנם גם שערי גישה למטופל עצמו. דלית שסקין מתמקדת בהדהוד, ובאופנים שונים של הדהוד קולי: הדהוד בסיסי, סימביוטי, שאלה תשובה, אינטגרטיבי. ואי אפשר שלא לצרף את הלינק שדלית שלחה – אם יש לכם שתי דקות פנויות ובא לכם להיות עם חיוך – מומלץ:
עצמאות פרלשטיין עובדת עם הדמות קול-בי שהיא פיתחה – דמות מצוירת, ידידותית ונטולת מאפייני מגדר. היא מאפשרת תהליך התמקדות עמוק ומשמעותי בזמן קצר, מעבר למילים, ומקדמת תהליך ריפוי פיזי ורגשי. הדמות מעצימה את יכולתו של המתמקד לעקוף מחסומים רגשיים וקוגניטיביים ולשקף בכאן ועכשיו את התחושה המורגשת בעלת משמעות. נינה ספיבק רוצה שניפגש עם הקירות והחסמים שלנו, על מנת שנדע איך לפתוח בו חלון. דקלה אייל סיטון מדברת על תנועת ההתנגדות -פתאום היא מופיעה, גואה כמו גל בבטן ולא נותנת להמשיך. האם אפשר לראות בה גל של תנועה חדשה? אורלי יאנג אומרת כי רגש מייצר מציאות. אורלי תדבר איתנו על המקרים בהם הרצונות שלנו מתגשמים, על המקרים בהם משהו תקוע ועל האפשרות שלנו להיות בקשר עם אותו הרטט של חיבור הרגש לעולם. באם אנחנו לא מצליחים כפי שאנחנו רוצים, ויש לנו ביקורת עצמית, רות הירש תדריך אותנו כיצד ניתן לרפא את המבקר הפנימי. למי שיש קושי עם אנגלית – מוזמן להגיע, להתמודד עם סדנא באנגלית ואם יש לו ביקורת פנימית על חוסר שליטתו בשפה – מיד ובו במקום ניתן לטפל במבקר הפנימי. סדנא אחרת שבה נוכל להתמודד עם חלקים לא קלים הינה הסדנא של דניאל גרוס. דניאל שואל איך אנו מקבלים את החלקים שאנו פחות אוהבים כמו: כעס, שנאה, קנאה, מה המשמעות שלהם ואיך אנחנו מזמינים חיבור ואהבה לחלקים אלו. רותם שובל תספר לנו כיצד לחיות עם המצפן הפנימי, איך נוכל להיות עם נוכחת במלואה. דרור צחורי מזמין אותנו להתבונן בטבע של הגוף המנטאלי, הרגשי, הפיזי והאנרגטי, וכיצד הם מתנועעים ביחד בריקוד החיים. ארנה בן אור ותמר אוסטרובסקי ילמדו סדנא לפי המודל שיוג'ין ג'נדלין פיתח, כיצד לאחוז בקצה חוט של רעיון, על מנת Thinking at the – (TAE)
שרעיון חדש, הבנה חדשה, ביטוי חדש – יגיע.
וההבנה שאני מגיעה אליה – הולך להיות מרתק, מהנה ומוצלח.
מחכים לראותכם,
ירדן כרם, מנהלת החגיגה וכל צוות החגיגה.